Een vaste baan en een partner onafhankelijke uitkering biedt toekomstperspectief en zelfstandigheid

Maaike de Graaf is 23 jaar en heeft de opleiding Sport en Bewegen gedaan. Zes jaar geleden werd bij Maaike CVS (Chronisch vermoeidheid syndroom) geconstateerd. Tijdens de opleiding ging haar gezondheid sterk achteruit. Daardoor moest ze haar studie afbreken. Op dit moment heeft Maaike een indicatie banenafspraak en werkt ze 2 uurtjes per dag als caissière in een supermarkt.

Wat moet er volgens jou hoger op de politieke agenda?

“Er moet een Wajong 2.0 komen. Een nieuwe Wajong voor mensen die net als ik een forse urenbeperking hebben en daardoor niet in staat zijn om een volwaardig inkomen te verdienen. Een partneronafhankelijke uitkering zodat we financieel zelfstandig zijn”.

Waarom?

‘’Mensen met een uren beperking kiezen er niet voor om zo weinig uren te werken. Ik kan niet anders.’’

Maaike heeft moeite met het behouden van een baan die haar toekomstperspectief geeft. Vanwege haar CVS kan ze slechts een paar uur per week werken. Maaike heeft een banenafspraak baan. Dit houdt in dat het financieel aantrekkelijk is om iemand aan te nemen met een beperking of chronische ziekte. Het eerste halfjaar wordt de helft van het loon vergoed. Daarna wordt een loonwaarde meting gedaan. Daarmee wordt bepaald hoe productief een medewerker met een ziekte of handicap is en hoeveel recht een werkgever vervolgens heeft op financiële ondersteuning. Maar tijdens de uren die Maaike werkt, heeft ze geen begeleiding nodig, en is ze net zo productief als haar collega’s. De werkgever krijgt voor haar na deze meting bijna geen vergoeding meer. Dat maakt haar niet aantrekkelijk voor een werkgever, waardoor ze tot nu toe nog nooit een vast contract heeft gekregen.

Eigen inbreng

Net zoals iedereen wil Maaike gewoon haar eigen geld verdienen en zelf voor dingen kunnen betalen. Ze woont met haar vriend, die een baan heeft. Daardoor heeft ze geen recht op een bijstandsuitkering. Als ze geen werk heeft, heeft ze helemaal geen eigen inkomen. Vanwege de hele situatie lukt het haar niet om mee te betalen aan de hypotheek en andere vaste lasten.  Zeker wanneer ze geen baan heeft, moet ze voor alles haar hand ophouden.