Heb meer aandacht voor de naasten van mensen met een chronische ziekte

Wie is Anitta Meijer?

Anitta Meijer is 10 jaar geleden gediagnosticeerd met de spierziekte DVN (Dunnevezelneuropathie). In het dagelijks leven werkt Anitta bij een kinderdagverblijf (nu door corona even niet) en is ze bestuurslid bij PVVN. Dat is de Patiënten Vereniging Voor Neuromodulatie. In haar werk krijgt ze veel verhalen mee van anderen, waardoor ze een inkijkje krijgt in het leven van andere mensen (en hun naasten met zenuwpijn).

Wat moet er volgens haar hoger op de politieke agenda voor mensen met een beperking?

Ondersteuning voor gezinsleden van mensen met een beperking of chronische ziekte.

Waarom?

“Het gaat om je eigen geluk én het welzijn van je gezin”, zegt Anitta. Uit eigen ervaring weet ze dat je minder gelukkig wordt, wanneer je anderen alleen maar om hulp moet vragen. “Je moet het zo zien: je wilt boodschappen doen, maar kan dat niet zelf. Dan zeggen anderen vaak oh je zoon kan dat toch doen, maar dat wil je niet. Alle zorg opnemen is gewoon te veel”, zegt Anitta.

“Ik vind dat er beter gekeken moet worden naar de zorg die weggenomen kan worden uit de gezinnen”, vertelt Anitta. Vaak is het zo dat als een gezinslid ziek is, andere gezinsleden de zorg op zich moeten nemen. Anitta vertelt dat het hebben van een gezinslid met een chronische ziekte al zwaar genoeg is. Als daar dan ook nog intensieve zorg bij komt kijken, kan dat erg heftig zijn. Er wordt volgens haar niet gekeken naar de thuissituaties. Daar zou veel meer oog voor moeten zijn. Ze wilt dat hier betere afspraken over worden gemaakt en dat er meer zorg wordt aangeboden aan de zieken en gezinsleden.