Ik wil drempels wegnemen, letterlijk en figuurlijk

Liesbeth Sluijter is sinds 2019 lid van de Adviesraad Sociaal domein van Zaltbommel. “Vroeger heette dat de Wmo-raad.” vertelt ze. “Het is een onafhankelijke raad die het gemeentebestuur adviseert op het gebied van beleid. Ik vind het belangrijk om meer bewustwording te creëren voor een toegankelijk Zaltbommel. Zo adviseerde ik bijvoorbeeld bij de totstandkoming van de lokale inclusie agenda in 2021.”

In 2021 sloot Liesbeth zich aan bij de werkgroep Toegankelijk Zaltbommel. Vanuit deze groep zet zij zich in als belangenbehartiger. “Het is vooral belangrijk om beleid concreet te maken en om na te denken over de uitvoering.” legt ze uit. Nu houd ik me onder andere bezig met een inclusieve omgevingsvisie. Mijn lijf werkt niet mee, maar ik ben goed met woorden. En ik ben een verbinder. Ik kan vanuit mijn eigen ervaring, maar ook door te luisteren naar anderen, verwoorden wat een grotere groep nodig heeft.”

Wat moet er volgens jou hoog op de gemeentelijke politieke agenda?

Liesbeth: “Ik zou zo graag genieten van het historische centrum van Zaltbommel zoals ieder ander. Dus een restaurant in kunnen of de Gootspokenroute volgen met mijn nichtje van acht. Om dat te realiseren is een andere blik nodig op de inrichting van het historisch centrum. Met behoud van cultuur natuurlijk, maar de bestrating en stoepen zijn nu een soort hindernisbaan voor mensen met een beperking. Om dat te veranderen is er meer bewustwording nodig. En afspraken met ondernemers en de gemeente over de inrichting van de publieke ruimte.”

“Ook de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in onze regio is een belangrijk onderwerp.” vervolgt Liesbeth. “Met een rolstoel kun je de buurtbussen niet in. Dan ben je er dus altijd op aangewezen om via een WMO-voorziening te reizen met een taxi. Als je investeert in toegankelijke buurtbussen hoeft dat niet meer. Dan kunnen ook mensen met een hulpmiddel ‘gewoon’ reizen. Ik wil dat dit op de politieke agenda komt.” Toegankelijkheid zit trouwens niet alleen in fysieke leefomgeving of openbaar vervoer, weet Liesbeth. “Het is ook belangrijk bij dienstverlening. Zo moet contact met de gemeente niet alleen per mail of telefoon mogelijk zijn, maar is een chat- of whatsapp-dienst een waardevolle aanvulling.”

En waarom?

Liesbeth: “Een inclusief Zaltbommel betekent voor mij dat je als gemeente, samen met de inwoners en ondernemers, zorgt voor een toegankelijke dienstverlening en een toegankelijk stadscentrum. Daarom zet ik mij graag in om de drempels letterlijk en figuurlijk zoveel mogelijk weg te nemen. Zodat ik zoveel mogelijk kan deelnemen, net als ieder ander.”