Stop met het ontmoedigen van het PGB

Wie is Gerard Jochems?

Gerard Jochems is vader van een zoon (48) met een verstandelijke beperking. Gerard is gepensioneerd en voorzitter van de vereniging KansPlus Midden-Limburg. Dat is een vereniging voor ouders, broer en/of zussen en andere geïnteresseerden met kinderen met een verstandelijke beperking. Ook is hij voorzitter van Naar-Keuze. Dat is een vereniging van ouders/verwanten van budgethouders met een verstandelijke beperking.

Wat moet er volgens hem hoger op de politieke agenda voor mensen met een beperking?

Stop met het ontmoedigen van het persoonsgebonden budget!

Waarom?

Gerard is van mening dat het onderwerp PGB hoger op de politieke agenda moet. Hij hoort steeds vaker dat gemeentes geen geld willen geven voor het PGB. In plaats daarvan willen ze dat er uit de directe omgeving van de personen zorg wordt geboden. “Dit ontmoedigen moet er af in gemeentes! Zorg op maat leveren is belangrijk voor iedereen, om zo het beste te kunnen functioneren”, aldus Gerard.

Zijn zoon heeft een verstandelijke beperking en woont sinds 2000 op zichzelf in een ouderinitiatief. Daar woont hij samen met 11 anderen met een verstandelijke beperking, waar hij 24 uur per dag zorg krijgt. De zorgverleners zijn bijna allemaal zzp’ers die worden ingehuurd van het Pgb van alle bewoners. Gerard geeft aan dat er zonder PGB niet de goede zorg op maat geleverd kan worden voor zijn zoon. Daarom vindt hij het belangrijk om zich te uiten over PGB.